Disciplina „Standardizare și legislație în calitate și siguranță în funcționare” are ca obiective prezentarea conceptelor fundamentale, a standardelor și a legislației (naționale și internaționale) în vigoare în domeniul calității și siguranței în funcționare (fiabilității, mentenabilității și securității) cu precădere în sfera sistemelor electronice și de telecomunicații. Prin intermediul proiectului la această disciplină se evidențiază luarea în considerare a normativelor în domeniu și aspectelor legislative privind calitatea și fiabilitatea în documentele și contractele din sfera electronicii și telecomunicațiilor. Totodată se urmărește crearea abilităților de a înțelege aplicarea cerințelor normativelor în domeniul certificării sistemelor de management al calității și securității.


În cadrul acestei discipline se vor desfășura:
- activități de cercetare-documentare pentru elaborarea proiectelor de semestru;
- studiu individual pentru elaborarea lucrării de disertație;
- accesarea bazelor de date științifice disponibile din rețeaua UPB (ScienceDirect, Scopus, Springer, IEEE, ISI Web of Knowledge);
- consultare cărți, documentații tehnice, manuale și cataloage tipărite;
- implementări și experimentări hardware / software.

În cadrul acestui proiect de cercetare-documentare studenţii vor fi familiarizaţi cu:
- accesarea bazelor de date naţionale şi internaţionale (la care are acces on-line UPB) în scopul documentării pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, cu focalizare spre domeniul fiabilităţii, mentenabilităţii şi securităţii componentelor şi sistemelor electronice şi de telecomunicaţii;
- stabilirea etapelor şi analiza riscurilor legate de un proiect de cercetare în domeniu;
- soluţionarea unui proiect de cercetare ştiinţifică vizând analiza asistată de calculator a fiabilităţii şi mentenabilităţii unor sisteme complexe (electronice, de telecomunicaţii, informatice etc.) utilizând diferite metode, cum sunt: metoda arborilor de defectare, simularea Monte Carlo, modelarea Markov ş.a.

Prin parcurgerea acestei discipline se are în vedere furnizarea bazei teoretice și a cunoștințelor aplicative pentru ca absolvenții programului de masterat ICSFET să poată soluționa problemele specifice privind fiabilitatea și mentenabilitatea componentelor și sistemelor electronice. După definirea conceptelor de bază în domeniu, sunt definiți indicatorii de fiabilitate și sunt dezvoltate metode de estimare a acestora. Sunt analizate diferitele tipuri de încercări de fiabilitate și prezentate modele ale variației fiabilității componentelor electronice în funcție de solicitări. Pe această bază se prezintă modul de calcul al fiabilității sistemelor electronice, pornind de la normativele internaționale de specialitate. Sunt dezvoltate și exemplificate modele de fiabilitate a sistemelor bazate pe succes, respectiv defectare; se acordă o atenție specială analizei fiabilității și securității sistemelor de mare răspundere funcțională pe baza unor metode de tip AMDEC, arbori de defectare și diagrame cauză-efect. Sunt analizate probleme legate de mentenanța - corectivă și preventivă - a sistemelor electronice și sunt dezvoltați indicatori de fiabilitate și mentenabilitate pentru sistemele cu reînnoire. Prin intermediul cursului, dar și a proiectului și laboratorului, masteranzii trebuie să capete abilitatea de a avea o viziune la nivel de sistem și de a urma proceduri specifice de proiectare pentru fiabilitate și mentenabilitate, de a dezvolta proceduri de analiză a fiabilității și de a efectua studii legate de fizica defectelor ș.a.

Disciplina „Modelarea stochastică și statistică aplicată” are ca obiective dezvoltarea modelelor și metodelor de abordare inginerească a problemelor tehnice generate de cauze aleatoare, dezvoltarea abilităților de calcul pentru adoptarea unui model, estimarea parametrilor săi, verificarea ipotezelor privind valorile parametrilor și optimizarea deciziilor. Sunt prezentate principalele legi de distribuție din domeniul calității și fiabilității și testele statistice utilizate în cazul estimării parametrice a indicatorilor de fiabilitate. Aplicațiile propuse au în vedere controlul statistic al calității, estimarea indicatorilor de fiabilitate și modelarea fiabilității sistemelor electronice și de telecomunicații.