Se studiază metodologia de elaborare și management a proiectelor, modalitățile de proiectare și control a proceselor tehnologice, elaborarea modelelor şi metodelor de conducere optimă a proiectelor și proceselor tehnologice, având în vedere și respectarea cerințelor legale și impuse pentru calitate și fiabilitate.
În cadrul acestei discipline se vor desfășura:
- activități de cercetare-documentare pentru elaborarea proiectelor de semestru;
- studiu individual pentru elaborarea lucrării de disertație;
- accesarea bazelor de date științifice disponibile din rețeaua UPB (ScienceDirect, Scopus, Springer, IEEE, ISI Web of Knowledge);
- consultare cărți, documentații tehnice, manuale și cataloage tipărite;
- implementări și experimentări hardware / software.

În cadrul acestui proiect de cercetare–dezvoltare studenţii vor fi familiarizaţi cu implementarea practică a creşterii fiabilităţii unui sistem (în principal, prin utilizarea toleranţei la defectări) şi optimizarea fiabilităţii / mentenabilităţii unui sistem complex în prezenţa diferitelor constrângeri (în principal economice).

Cursul are ca obiectiv general o analiză a arhitecturii sistemelor informatice cu performanțe de fiabilitate și securitate ridicate, performanțe esențiale pentru sistemele de mare răspundere funcțională, cum ar fi sistemele aerospațiale, de comunicații, sistemele folosite pentru controlul proceselor sau sistemele informatice medicale și bancare. Se urmăresc în principal tehnicile de implementare a toleranței la defecte pentru sisteme hardware sau software, tehnici care dau protecție sistemului la apariția defectelor. Se au în vedere atât tehnicile care maschează defectele, cât și tehnicile care conduc la reconfigurarea automată a sistemului atunci când apare un defect. Totodată se dezvoltă mai multe modele de evaluare a performanțelor de fiabilitate și securitate ale acestor structuri în vederea identificării unor soluții optimale. Laboratorul disciplinei „Arhitecturi tolerante la defectări” urmează conținutul cursului și astfel evidențiază aspecte ale implementării fizice a unor structuri redundante, cât și modalitățile de evaluare a performanțelor de fiabilitate pentru aceste structuri.

Disciplina se încadrează în grupul disciplinelor de pregătire specifice programului de masterat ICSFET. Se dezvoltă abilitățile masteranzilor de a înțelege și aplica cerințele normativelor în domeniul certificării sistemelor de management al calității, fiabilității, sănătății și securității ocupaționale, precum și al securității IT și a de a realiza auditul acestor categorii de sisteme. În prima parte a cursului sunt analizate comparativ conceptele de acreditare și certificare; sunt prezentate conceptele fundamentale în domeniul asigurării și certificării sistemelor de management, precum și procedurile utilizate în acest scop. Este analizată implementarea standardelor în vigoare privind asigurarea și certificarea calității și fiabilității, precum și metodele de audit utilizate în acest scop. De asemenea, sunt studiate analizele de risc prezente în ultimele versiuni ale standardelor de specialitate. Este acordată o atenție specială controlului, asigurării, managementului și certificării calității. Sunt analizate comparativ instrumentele clasice și moderne utilizate în domeniul managementului calității. Prin intermediul proiectului, fiecare masterand analizează amănunțit implementarea unui normativ de certificare a sistemelor de management (inclusiv partea de audit) în domeniul electronicii sau telecomunicațiilor. Pe baza acestei discipline se creează o bază de cunoștințe solide în domeniul managementului și standardizării necesară oricărui proiectant / analist al unui sistem de management al calității /  fiabilității / securității.

Mai multe informații: www.euroqual.pub.ro/cursuri/asigurarea-si-certificarea-calitatii-si-fiabilitatii/