Materiale de curs office
Partea a doua a cursului de Captarea și înregistrarea secvențelor video prezintă TEHNICI DE ILUMINARE prin care sunt parcurse aspecte legate de generarea luminii naturale și artificiale la nivel atomic cu explicarea celui mai important aspect pentru orice fotografiere sau filmare- compoziția spectrală a luminii care trebuie să fie corelată direct cu sensibilitatea spectrală a oricărui senzor video pentru a se putea înregistra imagini de bună calitate din punct de vedere tehnic.
Pentru a filma cu performanțe tehnice rezonabile orice subiect, prima condiție este existența unui nivel suficient de iluminare. Lumina poate fi naturală sau produsă artificial, cu aparate de iluminat profesionale, dedicate. Desigur că se poate filma și la lumina unui simplu bec, dar în industrie se preferă lucrul cu lumina pentru modularea impactului emoțional asupra spectatorului, ceea ce se realizează cu scheme de iluminare complexe, nu de puține ori cu aparate de iluminat numeroase și extrem de diverse din punct de vedere al calității luminii. Problema cea mai semnificativă a iluminatului natural este că poate fi rapid variabilă în timp. Se poate schimba de la o clipă la alta și rezultatul poate fi acela că două cadre alăturate care se presupune că au loc în aceeași ambianță pot arăta atât de diferit din cauza luminii, încât ar putea arăta ca din alt film.
Nici o cameră de filmat nu este comparabilă cu sistemul vizual uman ca posibilități de adaptare la cantitatea și calitatea luminii. De aceea, în ciuda progreselor tehnologice remarcabile, diferența de strălucire dintre zona cea mai luminoasă și cea mai întunecată a unui cadru filmat nu poate depăși limite care sunt evident din ce în ce mai largi dar încă departe de ochiul omului. Dacă diferența de strălucire maximă este depășită în imaginea filmată apar fie zone ”arse” fără detalii în alb, fie zone fără detalii în negru. Desigur că exceptând opțiunile artistice, problema se rezolvă cu iluminare suplimentară, posibilitățile fiind descrise în prezentul curs.
O altă problemă importantă de elucidat este cea a calității luminii, care se exprimă prin temperatura de culoare. Acordul între setarea camerei și temperatura de culoare a luminii este esențială pentru redarea corectă a culorilor.
Pentru controlul luminii cu care se filmează, în platouri se construiesc chiar case în condiții care imită ambianța din natură.
În curs mai sunt clasificate și prezentate aparate de iluminat profesionale precum și aspecte legate de platouri de filmare pentru film de ficțiune și televiziune. Mai sunt trecute în revistă aspecte legate de sisteme de alimentare cu energie electrică cu particularități pentru iluminare în locații: sisteme de distribuție mobile și grupuri electrogene